Furlan: identitât o ricuart? - MELCHIOR, LUCA (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2007)
Une ricercje linguistiche che e tegni cont de dinamicitât de comunicazion e pues descrivi miôr spazis comunicatîfs pluridimensionâi e complès tant che chei che si àn in contescj di migrazion, li che la lenghe (o lis lenghis) dal teritori si incrosin cu lis lenghis aloctonis puartadis dai migrants. Chestis ultimis a son dispès un fatôr che al davuelç un rûl ideologjic une vore fuart tal procès di formazion de identitât dai migrants, ancje colte che no vegnin plui scuasite mai dopradis (ni in forme orâl, ni in forme scrite). In chest studi si cjape l’esempli dai Furlans in Baviere par aprofondî il rapuart jenfri identitât, lenghe e ricuart e superâ la dicotomie identitât/ricuart inte potenzialitât di une identitât tal ricuart.