Ise ocratossine A intai vins passîts furlans? - TORELLI, EMANUELA; LOCCI, ROMANO (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2007)
I foncs otignûts dai raps di ue secjade, doprâts in Friûl par fâ il vin passît, a son stâts analizâts par scuvierzi la presince di potenziâi produtôrs di ocratossine A (OTA), cun cure speciâl a lis speciis dai gjenars Penicillium e Aspergillus. Di campions di cinc varietâts di ue, cjapâts sù in zonis diviersis dal Friûl, a son stadis isoladis 379 culturis di Penicillium, ma nissune di Aspergillus. Cuatri culturis, arlevadis su agâr cun most di ue e su terens sintetics licuits, a àn produsût metabolitis fluoressents in lûc UV tai cromatograms su strât sutîl (TLC). Trê di chestis, analizadis par cromatografie licuide a alte pression (HPLC) e daspò purificazion in colone di imunoafinitât, a son risultadis buinis di produsi OTA. Lis culturis a son stadis classificadis, seont lis lôr carateristichis morfoculturâls e par secuenziament dal DNA ribosomâl, come Penicillium puberulum e P. variabile. Nissune culture e parten a lis speciis P. verrucosum o P. nordicum.