Un probleme inviers in diagnostiche struturâl: identificazion di danegjaments in trâfs di misuris di frecuencis naturâls e frecuencis di antirisonance - DILENA, MICHELE; MORASSI, ANTONINO (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2007)
In chest lavˆor a si fas viodi che lis variazions des frecuencis naturˆai e des frecuencis di antirisonance prodotis da un danegjament struturˆal in une trˆaf in vibrazion assiˆal a contignint informazions su cierts coeficients di Fourier da variazion di rigjdece causade dal danegjament. Cheste proprietˆat a `e usade par definˆı une procedure costrutive dal coeficient incognit basade su un agjornament iteratˆıf da configurazion integre iniziˆal. I risultˆats des simulazions numerichis su trˆafs cun danegjament localizˆat o distribuˆıt a si son dimostrˆats in acordo cun lis previsions da teorie, in particulˆar cuant che lis variazions misuradis da lis frecuencis e antirisonancis a erin plui grandis dai erˆors di modelazion o di misure. I risultˆats sperimentˆai otignˆuts su trˆafs metalichis cun intais a an mostrˆat che, te risoluzion dal probleme inviers, i erˆors di modelazion su lis antirisonancis a vignint gjeneralmentri amplificˆats rispiet a ce ca sucˆet cuant che a si doprin dome misuris di frecuence.