La Cjarte di Strasburc dal 1981. Une Risoluzion “storiche” e ancjemò di atualitât - STOLFO, MARCO (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2003)
Ai 16 di Otubar dal 1981 il Parlament european al fasè buine la Risoluzion suntune Cjarte des lenghis e des culturis regjonâls e suntune Cjarte dai dirits des minorancis etnichis. La aprovazion di chê Risoluzion e i siei contignûts si insuazin intun contest politic e sociâl che al palese la situazion di crisi dal stât nazionâl e la incressite de dibisugne di democratizazion a ducj i nivei istituzionâi e teritoriâi e là che si cjatin dongje il cussì clamât “revival etnic” e la gnove fase di avanzament dal procès di integrazion continentâl rapresentade des primis elezions europeanis. Oltri a jessi un bon spieli de situazion di chei timps, la Risoluzion e je impuartante ancje in dì di vuê, pes indicazions teorichis e pratichis che e proferìs e pai efiets che e à vût pal ricognossiment e pe promozion dal pluralisim linguistic e culturâl a nivel ce european ce statâl ce regjonâl e locâl.