Zovins, aperitîfs e furlanetât - SILLANI, SANDRO; PASCOLINI, MAURO; ROMITO, FRANCESCA; NASSIVERA, FEDERICO (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2020)
L’aperitîf al è un ben di consum in espansion, leât ai stîi di vite modernis e ae socialitât. Finalitât dal lavôr e je stade chê di valutâ se il teritori di origjin (Cjargne) e la lenghe minoritarie (furlan) a puedin jessi eficaçs tal marcjât dai aperitîfs. Al è risultât che sedi il teritori di origjin che la lenghe minoritarie a puedin jessi eficaçs e che la lenghe e je un rinfuarç impuartant dal teritori di origjin. Cun di plui si è viodût che tal câs studi considerât, ûs dal furlan te regjon Friûl Vignesie Julie, la lenghe minoritarie metude dongje ae traduzion dal test te lenghe maioritarie e à gjenerât un vantaç competitîf indipendentementri des competencis linguistichis e dai sintiments di apartignince teritoriâl dai consumadôrs.