Pontepets antîcs e berdei sientifics di vuê Microscopie par scansion eletroniche (SEM) e microanalisi par dispersion di energjie dai rais-X (EDAX) jenfri archeologjie e chimichefisiche dai materiâi - BACHIORRINI, ALESSANDRO (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2010)
Il scandai par SEM e par EDAX di munçûi di doi antîcs pontepets compagns par materiâl (bronç), fate (in forme di sanguete), sgriadure e misuris al à pandût che, a dispiet des aparencis, no vignivin fûr di une uniche fondite madrîs stant che a àn diferencis grandonis te microstruture e te composizion de lôr leghe. Par altri il scandai par EDAX al à burît fûr une risulte di no crodi: la presince di pôc mancul dal 4% di alumini intune des dôs leghis! Leghe che e jere restade sepulide par plui di 2000 agns intune tiere complene di alogjenûrs, avonde acide e eternementri imbombide di aghe.