Fibris e tele o rêt, la gnove frontiere des maltis armadis cuintrisismichis… tes olmis di Imhotep “Ptahmosi” - BACHIORRINI, ALESSANDRO (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2006)
La malte a pulvins reatîfs (RPM) rinfuarçade cun fibris e je un materiâl miscliç moderni une vore bon par tirâ sù stabiliduris cuintrisismichis e rivâ a meti in sigurece lis cjasis vieris e ancjemò abitadis. Par altri (sicu 4000 agns indaûr Ptamosi al veve mostrât cui siei modons di arzile, savalon, stran e tele di lin) la resistence di un materiâl miscliç di cheste fate e pues jessi ancjemò di plui incressude cubiant l’efiet rinfuarçant di un tiessût cun chel des fibris. Tal articul, i risultâts plui significatîfs des ricercjis sperimentâls fatis su lis RPM rinfuarçadis cun tiessûts e fibris diviersis a son scrutinâts e confrontâts cun chei des RPM rinfuarçadis dome cun fibris, rivant a la conclusion che la resistence al taramot des maltis armadis cun tiessûts e fibris e je une vore plui grande che chê des maltis armadis dome cun fibris.