Malatiis cardiovascolârs e ativitât fisiche. Cemût, dulà e cetante ativitât fisiche dopo une malatie di cûr - TUNIZ, DUILIO; PETRI, ENZO; PIANI, FRANCA (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2005)
Si puedial continuâ a fâ ativitât fisiche dopo un acident cardiovascolâr? Un grant numar di lavôrs sientifics al à metût in evidence che une sane e corete ativitât fisiche no dome e je permetude, ma anzit e je conseade sedi inte prevenzion primarie (par cirî di evitâ il manifestâsi de malatie) sedi inte prevenzion secondarie (par cirî di evitâ che gnûfs episodis a ingrivin la malatie une volte che cheste si je manifestade). Ma al è impuartant jessi a cognossince di cuale e di cetante ativitât fisiche fâ par che cheste e risulti zovevule e no danose. L’articul al à la volontât di dâ in mût sempliç e sientific dai conseis su cemût cjatâ zovament dal esercizi fisic e a par chest al ripuarte une schirie di esemplis.