Neuroimagjins funzionâls e çurviel bilengâl - PERANI, DANIELA (Gjornâl Furlan des Siencis - Friulian Journal of Science, 2003)
L’invenzion des tecnichis di neuroimagjin funzionâl e à viert une gnove ete pal studi de organizazion cerebrâl dal lengaç intes personis sanis. La tomografie a emission di positrons (PET) e la resonance magnetiche funzionâl (fMRI) a àn permetût ai neurosienziâts di esaminâ i mecanisims dal funzionament cognitîf e di dimostrâ on-line la strete relazion tra ment e çurviel. O presenti une riviste dai risultâts plui impuartants de aplicazion des tecnichis di neuroimagjin funzionâl al studi des basis cerebrâls dal bilenghisim. O mostrarai ce che si pues concludi di chescj studis, considerant in particolâr il rûl potenziâl di un numar di variabilis che probabilmentri a inmanein la rapresentazion dal lengaç intal çurviel bilengâl. Cetancj risultâts a mostrin che il nivel di abilitât intal fevelâ une seconde lenghe (L2), la cuantitât di esposizion e l’etât di acuisizion a son variabilis determinantis pe rapresentazion cerebrâl dal lengaç intai bilengâi/poliglots.